- Menu -

- Google Links -

- Speel en Win -
Speel mee in gratis pokertoernooien waarmee
echte geldprijzen te winnen vallen. Duizenden dollars
per dag aan prijsgeld.
Gratis Poker

- Mark I Tank -
De bijnaam van de Mark I tank luidde 'mother' en dat is toepasselijk want het is niet overdreven om te stellen dat het hier handelt om de moeder van alle tanks. De Mark I was namelijk de eerste tank die op een slagveld in actie kwam. Die vuurdoop vond plaats in 1916 aan de Somme en hoewel een deel van de ingezette tanks ten prooi viel aan technische mankementen, wekte het gevaarte voldoende indruk om de Britse legerleiding tot een order van 1000 exemplaren te brengen.

Wat het meest opvalt aan de Mark I tank ten opzichte van de panzers die later kwamen, is de curieuze trapeziumachtige vorm van het bakbeest. De ontwerpers, William Tritton en Walter Wilson, kozen voor deze vorm omdat het hen in staat stelde om te voldoen aan de eisen die het Britse leger in de ontwikkelingsfase had gesteld, namelijk dat het voertuig in staat moest zijn om een loopgraaf van zo'n anderhalve meter over te steken en een verticaal obstakel van iets meer dan een meter te overwinnen.

Een Mark I trekt bekijks in september 1916
September 1916
Voor het eerst in de geschiedenis trekken tanks ten strijde

Wat ook opvalt aan de Mark I, ten opzichte van latere tanks, is dat het geschut aan de zijkant is geplaatst in plaats van bovenop de tank. Een geschutstoren zou het zwaartepunt te hoog terecht hebben doen uitkomen, zodat het gevaarte om zou kunnen slaan op oneffen terrein. De wielen die aan de achterkant uitstaken waren bedoeld om extra stuurvermogen te leveren. Het 'afdak' van staal en kippengaas bovenop de tank was bedoeld als bescherming tegen handgranaten.

Een vastgelopen Mark I
Een gestrande Mark I
Duidelijk zichtbaar zijn de achterwielen en het 'afdakje'.
 
Om de Mark I Tank te bedienen waren maar liefst acht soldaten nodig, een bestuurder, twee schutters, twee laders, die tevens elk een machinegeweer bedienden, en twee machinisten die de rupsbanden van smeer voorzagen, de bestuurder hielen bij het schakelen en de andere twee machinegeweren bedienden.

Van de Mark I werden zo'n honderdvijftig stuks gebouwd. De ervaringen daarmee vormden de basis voor het ontwerp van verbeterde versies, waarvan met name de Mark IV in grote getale zou worden ingezet aan het front.

Mark I tank
Zware Tank
 Jaar  1916
 Land  Engeland
 Bemanning  8 man
 Gewicht  28,45 ton
 Afmetingen  9,9 x 2,4 x 4,2m (lxhxb)
 Bewapening  2 kanonnen (57mm)
 4 Mitrailleurs (7,7mm)
 Bepantsering  Maximaal 12mm
 Motor  Daimler 100pk (benzine)
 Topsnelheid  6 km/u
 Actieradius  40 km© Panzer Webplek