- Menu -

- Google Links -

- Speel en Win -
Speel mee in gratis pokertoernooien waarmee
echte geldprijzen te winnen vallen. Duizenden dollars
per dag aan prijsgeld.
Gratis Poker

- M4 Sherman -
Puur op basis van kwaliteit hoort de Sherman-tank niet thuis in een rijtje van de tien krachtigste tanks uit de geschiedenis. Toch mag de tank die West-Europa bevrijdde niet ontbreken. Een Duitse tankcommandant zou eens verzucht hebben dat één Tiger weliswaar gelijk stond aan tien Shermans, maar dat de Shermans altijd met zijn elven kwamen. In totaal zouden er meer Shermans gebouwd zijn dan het totale aantal Duitse en Britse tanks bij elkaar, daarmee stond het model symbool voor de enorme overmacht aan industriële productiekracht van de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De M4 Sherman was de opvolger van de M3 General Grant. Hij werd eind 1941 in productie genomen en kwam in oktober 1942 voor het eerst in actie, in dienst van het Britse 8ste leger in Noord-Afrika. Er waren vijf bemanningsleden: een commandant, een schutter en een lader/radiobediende in de koepel en een bestuurder en een bijrijder/mitrailleurschutter in de romp. De tank kon goed overweg met allerlei soorten terrein, maar had ook zijn tekortkomingen. De Duitsers gaven de Sherman bijvoorbeeld al snel de onflatteuze bijnaam Tommy Cooker, vanwege zijn neiging in de brand te vliegen bij een voltreffer. Extra bepantsering en het op de romp vastmaken van zandzakken werden aangewend om dit euvel te verhelpen.

Een Sherman rukt op tijdens de aanval op Caen in 1944
Frankrijk 1944
Een Sherman rukt op tijdens de aanval op Caen in 1944

De Sherman kan met recht het werkpaard van de Westelijke geallieerde bevrijdingsmacht worden genoemd. De tank vormde de basis voor een reeks aangepaste tankmodellen met een speciale functie, zoals bulldozer, mijnenruimer, vlammenwerper, bruggenlegger, bergingsvoertuig en raketwerper. Om ervoor te zorgen dat de tank tijdens D-Day aan de landing op de stranden van Normandië mee kon doen, werd er ook een amfibische versie van de Sherman gebouwd, die was uitgerust met een waadscherm. Ook van het tankmodel bestonden verschillende versies, met afwijkende bepantsering en/of bewapening.

Een Sherman in de straten van een stadje op SiciliŽ
Italië 1943
Een Sherman in de straten van een Italiaans stadje tijdens de bezetting van SiciliŽ

Grootschalige productie van de Sherman stopte in 1944, maar het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende niet het einde van de tank. Ook in latere conflicten zou de Sherman nog dienst doen, zoals de Korea-oorlog en de Israëlisch-Arabische oorlogen.

Een late versie van de Sherman in actie tijdens de Korea-oorlog
Korea 1952
Een late versie van de Sherman in actie tijdens de Korea-oorlog


M4 Sherman
Middelzware Tank
 Jaar  1941
 Land  Verenigde Staten
 Bemanning  5 man
 Gewicht  30,34 ton
 Afmetingen  5,88 x 2,74 x 2,68 (lxhxb)
 Bewapening  1 kanon (75 mm)
 2 Mitrailleurs (7,62 mm)
 1 Mitrailleur (12,7 mm)
 Bepantsering  Maximaal 75mm
 Motor  400pk (benzine)
 Topsnelheid  39 km/u
 Actieradius  192 km© Panzer Webplek